12 Şubat 2012 Pazar

Altyapı Sorunsalı..


Galatasaray'da altyapıyı değerlendirmeden önce,altyapının ne olduğunu ve amacını anlamak ; diğer aşamaları daha anlamlı kılacaktır..

Peki öyleyse ,Altyapı nedir ?

Altyapı : Gelecek için ön koşulların yerine getirilmesidir. Bizim ülkemizde altyapı bu şekilde yorumlanmıyor yada yorumlansa da uygulanmıyor. Ülkemizin genelinde altyapı ; gelecekte yapılması gerekenleri önceden yapmaktır.Bu kesinlikle bir işi anlamadan işe başlamak gibi bir büyük yanlıştır.
Bu yanlışın etkisine gelecek olursak ; bizim ülkemizde altyapı'da her şeyin, küçük yaşta uygulanması mantığı yaratılıyor. Küçük yaşta yapılan her şeyin altyapıyı hazırladığı düşünülüyor. Bir nevi , evin inşaatı henüz bitmeden kaba inşaatta yaşamak gibi düşünebiliriz. Her yüklemenin bir zamanı ve yeri varken bizler 6 yaşında çocuğu alıp ne biliyorsak o yaşta veriyoruz. Uygulanan mantıksa ; '' Ağaç yaşken eğilir'' mantığıdır. Ama bunun spor olduğu ve hele futbol gibi durmadan gelişen bir endüstri olduğunun benimsenmemesi istenmeyen sonuçları beraberinde getiriyor.

Neyse daha fazla uzatmadan Galatasaray'da altyapı ne durumda birde ona bakalım..
Galatasaray'da altyapı her zaman bir elmas gibi parlamıştır. Zamanında bir çok yıldızı Türk Sporuna kazandıran Galatasaray'ın son olarak Türk Sporuna kazandırdıkları ; Arda Turan,Semih Kaya ve Emre Çolak.

 Peki Galatasaray'da bu yetenekler nasıl kazanılıyor? Franck Rijkaard ile birlikte gelen Evert Jan Derks'ten sonra sırasıyla Tugay Kerimoğlu ve Müfit Erkasap isimleriyle değişen altyapı nedir?
Yukarıda aydığımız bu isimler kendini belli bir seviyede kanıtlamış ve işinin eri isimler.Bunların yapacağı işleri yadsımak değil de bunlardan daha çok altyapıya direkt katkı sağlayacak isimlerin teknik direktörler olduğunu da vurgulamak lazım. Bu durumda Fatih Terim en ideal isim. Nitekim bu sene takıma kazandırdığı isimler ; Semih Kaya ve Emre Çolak.


Peki neden Fatih Terim en ideal isim ?

Çünkü;

Fatih Terim diğer hocaların pek uygulamadığı bir sistem getirdi. Bu sistemse ; Oyuncuya göre işleyen bir sistem.Yani standart bir sistem yerine herkesin ihtiyacına ve eksiğine göre antrenman ve çalışmalar.  Bu sistemi önemli kılınsa ; çoğu teknik adamlar,belli bir çalışma sistemi oluşturur ve her oyuncuya uygular. Böylece oyuncunun eksiği saptanmaksızın yapılan bu antrenmanlar,çoğu ismi ileriye taşımak yerine yerinde saymasına neden oluyor.(Arada sıyrılan oyuncularda oluyor tabi.) Terimse geldiğinden beri Adam Rochestein ve ardından Scott Piri ile birlikte her oyuncuya ayrı bir antrenman çizelgesi vererek,eksiklerini kapatmalarını sağlıyor. Her oyuncuya gerekli olanı veriyor bir nevi.Mesela ; Semih Kaya, sene başında ; denge,çabukluk ve oyun kurma çalışmaları yaparken şu an daha çok fiziki çalışmalar yapıyor.

Bu sistemi uygularken her şeyi zamanında yapmanın da, gelişimi ne kadar olumlu etkilediğine hepimiz şahit oluyoruz. Öncelikle bunun tüm diğer kulüplere örnek olması gerekiyor. Artık standart çalışmalara göre değilde tıpkı Galatasaray'da olduğu gibi oyuncuya göre çalışma stillerinin yapılması Milli Takıma birbirinden değerli isimleri katacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder