8 Haziran 2014 Pazar

KAYIP BİR YETENEK; MEHMET EKİCİ




Mehmet Ekici; 25 Mart 1990 Almanya, Münih doğumlu. Boyu 1,80m. Almanya Bundesliga ekiplerinden Werder Bremen'de forma giyiyor. Orta saha oyuncusu.


Mehmet Ekici Bayern Münih altyapısı çıkışlı bir gurbetçi. 1997'de geldiği Bayern Münih altyapısında 10 yıl forma giydi. Bayern Münih'in farklı yaş kategorilerinde forma giydi. 2007 yazında Bayern Münih II takımına yükseldi. 2007-2008 sezonunda Bayern Münih U19 takımında 19 resmi maçta 13 gol attı. 2008-2009 maçında 38 resmi maçın 32'sinde forma giydi, 6 gol attı. 2009-2010 sezonu onun gelişimi açısından çok verimli geçti. Bayern Münih II'nin teknik direktörü Almanya'ın eski orta saha yıldızlarından Mehmet Scholl'dü. Mehmet Scholl'le özel antrenmanlar yaparak kendini daha da geliştirdi. 29 resmi maçta 12 gollük bir performans ortaya koydu ve tüm dikkatleri üzerine çekti. Bayern Münih'in 2008-2009 ve 2009-2010 sezonlarında Bayern Münih'in Şampiyonlar Ligi kadrolarında yer almasına rağmen, hiç forma giymedi. Temmuz 2010'da FC Nürnberg'e kiralandı. 2010-2011 sezonunda FC Nürnberg formasıyla Bundesliga'da 32 maçta forma giydi, 3 gol attı, 9 asist yaptı. Kupada (DFB-Pokal) ise 4 resmi maçta forma giydi, 1 gol attı, 2 asist yaptı. 2011-2012 sezonu öncesinde 5m€ bonservis bedeliyle Werder Bremen'e transfer oldu.

Mehmet Ekici; Werder Bremen'in son yıllardaki büyük hayal kırıklıklarından. Werder Bremen genç gurbetçiyi 2011 Temmuz'unda 5m€'ya transfer ettiğinde, Mehmet için "yeni Mesut Özil" yakıştırmaları yapılıyordu. Mesut'un yerini doldurmasının çok zor olduğu bir gerçekti. Ama Mehmet bırakın Mesut'un performansına yaklaşmayı, gösterdiği performansla Werder Bremen'de vasatı bile geçemedi. Bremen'deki ilk sezonu olan 2011-2012 sezonunda toplam 22 resmi maçta forma giyen Mehmet, 1 gol attı, 4 asist yaptı. Sakatlık nedeniyle bazı maçlarda forma giyemedi. 2012-2013 sezonunda ise sakatlık, formsuzluk ve hoca tercihi nedeniyle sadece 9 resmi maçta oynayabildi, 2 gol attı. 2013-2014 sezonunda ise 1'i kupa, 11'i lig maçı olmak üzere toplam sadece 12 resmi maçta forma giyebildi, ligde 1 gol attı.

Mehmet Ekici'nin milli takım kariyeri ise 2007'de Güney Kore'de düzenlenen FIFA U17 Dünya Kupası için Almanya U17 Milli Takımı kadrosuna çağrılmasıyla başladı. Trinidad ve Tobago maçında 90 dakika forma giydi. Almanya, turnuvada "Dünya 3.'sü" oldu. 25 Eylül 2007'de Ruanda ile oynanan hazırlık maçında Almanya U18 Milli Takımı formasını giydi. Almanya, Ruanda'yı 3-1 yenerken, Mehmet Ekici de 2 gol attı. 4 Eylül 2008'de Çek Cumhuriyeti ile oynanan hazırlık maçında Almanya U19 Milli Takımı'nın formasını giydi. 9 Ekim 2009'da İsviçre U20 Milli Takımı'na karşı Almanya U20 Milli Takımı'nın formasını giymeye başlayan Mehmet Ekici, bu maçta 1 de gol attı. 4 kez Almanya U20 Milli Takımı formasını giydi. Eylül 2010'da Avrupa Futbol Şampiyonası elemeleri için Almanya U21 Milli Takımı'na çağrıldı. Çek Cumhuriyeti ve Norveç U21 Milli Takımları'na karşı forma giydi. A milli takım seçimini ise Türkiye'den yana kullandı. 17 Kasım 2010'da Hollanda'ya karşı ilk kez Türkiye A Milli Takımı formasını giydi. 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri'nde 3 maçta forma giydi.

Mehmet Ekici; orta saha oyuncusu. Ofansif orta saha, çift yönlü orta saha, hatta önlibero ve kanat olarakta oynayabiliyor. Ama çok hızlı bir oyuncu değil. Kanatlarda şans bulduğunda, merkezde oynadığı kadar etkili olamıyor. Oyunun her iki yönünü de oynayabilen bir oyuncu, ama ofansif olarak daha etkili. Fizik olarak hazır olduğunda; rakibine basan, çok koşan, mücadele eden bir yapısı var. İkili mücadelelerde güçlü. Sağ ayağını daha iyi kullanabiliyor. Tekniği iyi, adam eksiltebilen bir isim. Topu iyi kullanabiliyor. Oyun zekası iyi. Forvet arkasında oynatıldığında hücumda iyi işler yapabiliyor. Genelde ofansif orta saha olarak kendisine şans bulan Mehmet, Werder Bremen'de bazen orta sahanın solunda ve sağında, bazen de sol ve sağ kanatta forma şansı buldu.

Mehmet için (sözleşmesinin sona ermesine daha 1 yıl olmasına rağmen) Werder Bremen defteri bu yaz kapanacak gibi görünüyor. Mehmet düşüşte bir oyuncu. Sahip olduğu yetenekleri ve olumlu özellikleri Werder Bremen'de sahaya iyi yansıtabildiğini söylemek imkansız. Werder Bremen'deki performansını en iyi açıklayacak kelime; hayalkırıklığı. Son 2 sezonunda sadece 21 maçta şans bulabildi, ki bunların çoğu ilk 11'de ve 90 dakika değil. Bayern Münih altyapısının dikkat çeken yeteneği, Werder Bremen'de yedek kulübesinden kurtulamayan bir rotasyon oyuncusu haline geldi. Özgüvenini kaybetti. FC Nürnberg'deki, hatta Bayern Münih genç takımlarındaki formundan çok uzak. Werder Bremen sözleşmesi devam etmesine rağmen Mehmet'i kadroda tutmak isteyecek gibi görünmüyor. Bundesliga'daki diğer takımların da Mehmet'e 1 şans daha vermek isteyeceklerini zannetmiyorum. Mehmet için en iyi seçenek, yabancı oyuncu kontenjanındaki sınırlama nedeniyle Türkiye olarak görünüyor. Süper Lig'de şampiyonluğa oynayan veya Avrupa Kupaları'nda yer alan hiçbir takımın ilk 11'inde gelir gelmez kendisine yer bulamayacağı aşikar. Ancak rotasyon oyuncusu olabilir ilk etapta. Ama potansiyelini sahaya yansıtabilirse, yabancı oyuncu sınırlaması varken zamanla formayı kapma ihtimali de yok değil. Mehmet ligden düşmeme hedefi olan veya her sezon orta sıralarda yer alan takımlar için iyi bir seçenek olabilir. Ama iyi bir kamp dönemi geçirirse, eski formunu ve özgüveni kazanabilirse; o zaman kendisinden büyük beklentileri olanlara Werder Bremen'de yaşattığı hayal kırıklığını telafi edebilir ve isminin yine önemli takımlar için daha yüksek sesle telaffuz edilmesini sağlayabilir. Şimdi sorulması gereken soru; hangi takım Mehmet Ekici kumarını oynamayı göze alacak ve Mehmet'e 2. bir şans verecek?


Transfer Durumu :Galatasaraylı olan  Mehmet Ekici,  son zamanlarda gözden düştü.Bence çok iyi bir yetenek ama beklenen patlamayı bir türlü yapamadı. Şu an bir kontağımız var kendisiyle. Düşük maliyetle kapanabilecek bir isim bu nedenle alınması gerektiğini düşünüyorum. Mancini olayı netleşmeden alınabilir , diğer transferler gibi beklenmesi gereken isimlerden biri değil. Kendisi'de gelmek için can atıyor. Bakalım günler bize neler gösterecek ...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder