18 Mayıs 2014 Pazar

Scouting | Maxime Lestienne



Maxime Lestienne; 17 Haziran 1992 Belçika Mouscron Belçika doğumlu. 1,76m boyunda. Kanat oyuncusu. Belçika (Jupiler Pro League) ekiplerinden FC Brugge formasını giyiyor.



Futbola doğduğu şehrin takımı Mouscron'un altyapısında başladı. Belçika Profesyonel Ligi'yle de 20 Aralık 2008'de Mouscron formasıyla, şimdi formasını giydiği FC Brugge'e (eski ismiyle Club Brugge) karşı maçın son 10 dakikasında oyuna girerek tanıştı. 2010 Ocak ayında bonservis bedeli olmadan Mouscron'dan ayrılması söz konusu olduğunda, İngiltere Premier League ekiplerinden Everton ve Hollanda Eredivisie devlerinden PSV Eindhoven Maxime Lestienne'le çok ciddi şekilde ilgilendiler. Lestienne ise ülkesinde kalmaya karar verdi ve 6 Ocak 2010'da FC Brugge'e imza attı.


2009-2010 sezonun ilk yarısında Mouscron formasıyla 18 lig maçına çıktı; 3 gol attı, 4 asist yaptı. Ocak'ta FC Brugge'a transfer oldu ve 7'si PlayOff olmak üzere ligde toplam 12 maça çıktı; 1 gol attı. Belçika Kupası'nda ve Avrupa Ligi'nde de 2'şer maça çıktı. 2010-2011 sezonunda ise 4'ü PlayOff olmak üzere ligde 15 maça çıktı; 2 gol attı. Belçika Kupası'nda 2, 1'i Avrupa Ligi Ön Elemesi, 2'si Avrupa Ligi maçı olmak üzere 3 maçta daha forma giydi. 2011-2012 sezonunda 6'sı PlayOff olmak üzere ligde 19 maça çıktı; 6 gol attı, 2 asist yaptı. Belçika Kupası'nda 1, 1'i Avrupa Ligi Ön Elemesi, 4'ü Avrupa Ligi olmak üzere 5 Avrupa maçına çıktı, 1 gol attı. 2012-2013 sezonu gerçek patlamasını yaptığı sezon oldu. Ligde 10'u PlayOff, toplam 38 maça çıktı; 17 gol attı, 13 asist yaptı. Belçika Kupası'nda 2 maça çıktı. Avrupa'da ise 1'i Şampiyonlar Ligi Ön Elemesi olmak üzere 7 maça çıktı, 1 gol attı. Bu sezon (2013-2014) ise ligde 8'i PlayOff toplam 37 maça çıktı; 10 gol attı, 16 asist yaptı. Belçika Kupası'nda 2 maça çıktı, 1 asist yaptı. 1 kez de Avrupa Ligi Ön Elemesi maçında forma giydi, 1 asist yaptı.
Maxime Lestienne; Belçika U15 Milli Takımı formasını 4 kez giydi, 1 gol attı. Belçika U16 Milli Takımı formasını 11 kez giydi, 5 gol attı. Belçika U17 Milli Takımı formasını 5 kez giydi, gol atamadı. Belçika U18 Milli Takımı formasını 1 kez giydi, 1 gol attı. Belçika U19 Milli Takımı formasını 13 kez giydi, 4 gol attı. Belçika U21 Milli Takımı formasını 9 kez giyerken, tek golünü 2015 UEFA Avrupa U21 Futbol Şampiyonası Elemeleri 9. Grup'ta Kıbrıs U21 Milli Takımı'na attı. Mayıs 2013'te Belçika Milli Takımı'nın Amerika Milli Takımı'yla oynadığı hazırlık maçının kadrosuna çağrılmasına rağmen, oynama şansı bulamadı.

Maxime Lestienne; Belçika futbolunda Eden Hazard'ın veliahtı olarak gösterilen futbolculardan. Mevki ve oyun stili olarak Dries Mertens ve Miroslav Stoch tarzı bir oyuncu desek yanlış olmaz sanırım. Öncelikle çok hızlı ve çabuk bir isim. Tekniği üst düzey. Bileklerine hakim. Kolay adam eksiltebiliyor, çalım atabiliyor. Genelde sol açıkta oynamasına rağmen, sağ açıkta da oynayabiliyor. Sol ayağını çok iyi kullanıyor. Fırsatçı bir oyuncu. Gol attığı kadar, gol attıran da bir oyuncu. Yeri geldiğinde kendisi gole gidebiliyor, yeri geldiğinde takım arkadaşlarını gol pozisyonuna sokabiliyor. Oyun zekası yüksek. Driplingleri çok etkili.Kontra ataklarda durdurulması zor bir isim. Özellikle boş alan bulduğunda hızla rakip kaleye gidebiliyor. Son vuruşları birçok forvet oyuncusundan daha iyi. Çoğu santraforun yapamadığı vuruşları, Lestienne kolaylıkla yapabiliyor. Kafası yerde oynamıyor. Bakarak, görerek pas atıyor. Top kendisindeyken sürekli en uygun arkadaşına pas vermeye, orta yapmaya çalışıyor. Karambole pas vermiyor, veya orta yapmıyor. Tabiri caizse; ezbere oynamıyor. Pasları ve ortaları iyi. Rakip savunmaları zor durumda bırakabilen ara pasları atabiliyor. Son topları genelde iyi ve etkili kullanabiliyor. Soluyla uzak mesafelerden çok sert ve isabetli şutlar çıkarabiliyor. Frikikleri de iyi kullanabilen bir oyuncu. Yaşından çok daha olgun oynadığını söylememiz mümkün.

Fizik olarak çok güçlü bir oyuncu olduğunu söylemek zor. Belçika Ligi'ne göre daha sert futbolun oynandığı liglerde zorluk çekmesi muhtemel. Sol ayağını, sağ ayağından daha iyi kullanabiliyor. Kontra ataklarda ve boş alan bulduğunda, set hücumuna göre çok daha etkili olduğu aşikar. Sertlik karşısında daha çekingen oynuyor. Bir müdahale olduğunda, kendisini çok kolay yere bırakıyor. Üst düzey (İngiltere Premier League ve İtalya Serie A gibi) liglerde, basit müdahalelerde kendini yere bırakırsa tutunması çok zor. Hem güçlenmeli, hem de ayakta kalıp, pozisyonları daha fazla zorlamayabilmeli.
Maxime Lestienne'in üst düzey liglerde de kendisini kabul ettirip, ettiremeyeceğini görmek için bu yazı beklememiz gerekecek gibi görünüyor. Özellikle Bundesliga ekipleriyle adı anılan bir oyuncu. Belçika basında GALATASARAY'ın da Lestienne'e talip olduğu iddiası var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder