25 Mayıs 2014 Pazar

Scouting | Mustafa Saymak





11 Şubat 1993 Deventer, Hollanda doğumlu olan Mustafa Saymak; 1.69m boyunda, Hollanda Eredivisie ekiplerinden PEC Zwolle ve Hollanda U21 Milli Takımı formalarını giyiyor. Kanat ve ofansif orta saha oyuncusu olan Mustafa, forvet olarakta oynayabiliyor. 


Futbola 6 yaşında başlayan Mustafa'nın babası da Türkiye'deyken amatör olarak futbol oynamış. Futbolcu olmasında babasının etkisi büyük. 2009-2010 sezonunda PEC Zwolle altyapısına katılan Mustafa, 2011 yazında attığı 2+1 yıllık imzayla PEC Zwolle takımında profesyonel oldu. 

Eredivisie ile 2012 senesinde tanışan Mustafa Saymak; 2012-2013 sezonunda; PEC Zwolle formasıyla Eredivisie'de 18 maçta forma giydi, 1 gol attı, 1 asist yaptı. Yine aynı sezon PEC Zwolle genç takımıyla 16 maça çıktı, 7 gol attı. Kupada da (KNVB Beker) 4 kez forma giydi. 2013-2014 sezonunda ligde 34 maçın 30'unda forma giydi. 6 gol attı, 6 asist yaptı. 2 maçta ayak bileğindeki sakatlık nedeniyle forma giyemedi. Bu maçların 14 tanesinde sağ kanatta oynarken, 11'inde ofansif orta saha, 5'inde de sol kanat olarak oynadı. Finalde Ajax'ı yenerek kazandıkları KNVB Beker'de ise 6 maçın 3'ünde forma şansı buldu. 2 maçı ayak bileğindeki sakatlık nedeniyle kaçırdı.

Forvet ve kanat olarak oynayabilen Mustafa, forvet arkasında da oynayabiliyor. Her iki ayağını da iyi kullanmasına rağmen, sağ ayağı daha iyi. Bu yüzden genelde sağ kanatta şans buluyor. Hücumda 'joker' diyebileceğimiz Mustafa, özellikle kontrataklarda çok etkili olabilen bir futbolcu. Pasları, ortaları iyi. Son topları kullanırken bazen acemilik yaşayabiliyor. Bazen de yanlış tercih yapabiliyor. Ama bunlara rağmen genel manada ayağındaki topları iyi kullandığını söylemek mümkün. Hızlı, çabuk ve tekniği iyi bir isim. 1.68'lik kısa boyu ve çelimsiz fizik yapısına rağmen, aslında yere sağlam basan ve göründüğünden daha kuvvetli bir futbolcu. İkili mücadelelerde hemen kendisini yere atan tarzda bir futbolcu değil. Tabi bunda çok sert olmayan Hollanda Ligi'nde forma giyiyor olmasının da etkisi büyük. Daha üst düzey liglerde forma giymek, başarılı ve kalıcı olmak istiyorsa; fiziğini güçlendirmeli. Dar alanda kolay adam eksiltebilen bir isim. Hızlı oynamayı seviyor. Topu ayağına aldığında dikine oynamayı seven isimlerden. Rakip savunma arkasına kolay sarkabiliyor. Ama kapanan savunmalara karşı set hücumunda bazen pasif kalabiliyor. Oyun zekası iyi. Ama yaratıcılık konusunda kendisini daha da geliştirmeli. Eredivisie'de sadece A takımda forma giydiği ilk sezonunda 30 maçta 6 gol, 6 asistlik performansı etkileyici.

Halen Hollanda U20 Milli Takımı'nda forma giyen Mustafa Saylak, daha önce de Hollanda U19 Milli Takımı formasını giydi. Türkiye U17 ve U20 Milli Takımları'ndan da çağrılan genç gurbetçi; 2 kere hazırlık maçında Türkiye U20 Milli Takımı'nın formasını giymesine rağmen, daha sonrasında tercihini tekrar Hollanda U20 Milli Takımı'nı tercih etti. 5 Mart 2014'te de Hollanda U21 Milli Takımı formasıyla tanıştı. A takım düzeyinde ise hangi milli takımı tercih edeceğine henüz karar vermedi.

Mustafa Saymak GALATASARAY taraftarı.

Sözleşmesi 30.06.2016'da sona eriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder